Skip to main content
0418-561863  Middelkampseweg 7D, 5311PC Gameren

Vergoedingen

De kosten voor uw hulpmiddel worden in sommige gevallen (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Wet Langdurige Zorg (WLZ) of via het UWV. We zetten de opties per hulpmiddel voor u op een rijtje. Zo ziet u in één oogopslag wat uw mogelijkheden zijn.

Vergoedingen

De kosten voor uw hulpmiddel worden in sommige gevallen (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Wet Langdurige Zorg (WLZ) of via het UWV. We zetten de opties per hulpmiddel voor u op een rijtje. Zo ziet u in één oogopslag wat uw mogelijkheden zijn.

Scootmobiel

Een scootmobiel wordt in de meeste gevallen niet vergoed vanuit uw basis- of aanvullende zorgverzekering. Vergoeding is wel mogelijk via verschillende regelingen, afhankelijk van uw situatie:

  • WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): Indien de scootmobiel noodzakelijk is voor uw zelfredzaamheid en participatie in de samenleving.
  • WLZ (Wet langdurige zorg): Indien u een langdurige zorgindicatie heeft en de scootmobiel essentieel is voor uw mobiliteit.
  • UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen): In sommige gevallen kan het UWV een scootmobiel vergoeden als deze nodig is voor uw werk of opleiding.

Neem contact op met uw gemeente (voor WMO), het Centrum Indicatiestelling Zorg (voor WLZ) of het UWV om te onderzoeken of u in aanmerking komt voor vergoeding.

Rolstoel

Een rolstoel kan vergoed worden via verschillende regelingen, afhankelijk van uw situatie:

  • Basisverzekering: Een rolstoel wordt maximaal een half jaar vergoed vanuit uw basisverzekering, mits er sprake is van een tijdelijke medische noodzaak (bijvoorbeeld revalidatie na een operatie, breuk of letsel). Een medische indicatie is vereist.

  • WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): Indien u de rolstoel langdurig nodig heeft vanwege een blijvende beperking.

  • WLZ (Wet langdurige zorg): Indien u een langdurige zorgindicatie heeft en de rolstoel essentieel is voor uw mobiliteit.

  • UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen): Indien u de rolstoel nodig heeft voor uw werk.

Neem contact op met uw zorgverzekeraar (voor basisverzekering), uw gemeente (voor WMO), het Centrum Indicatiestelling Zorg (voor WLZ) of het UWV om te onderzoeken of u in aanmerking komt voor vergoeding.

Rollator

Helaas wordt uw rollator niet vergoed vanuit uw basisverzekering of aanvullende zorgverzekering. Voor een speciale Parkinson rollator of loopwagen komt u, wanneer u een medische indicatie heeft, mogelijk wel in aanmerking voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar. Overleg hiervoor met uw arts of behandelend specialist (bijv. een fysiotherapeut of ergotherapeut). U kunt geen aanspraak maken op een vergoeding voor uw rollator vanuit de WMO of WLZ. Dit geldt voor alle rollators.

Driewielfiets

Een driewielfiets wordt meestal niet vergoed vanuit uw basis- of aanvullende zorgverzekering. Vergoeding is wel mogelijk via verschillende regelingen, afhankelijk van uw situatie:

  • WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): Indien de driewielfiets noodzakelijk is voor uw zelfredzaamheid en participatie in de samenleving. Dit is vaak het geval bij blijvende mobiliteitsbeperkingen.

  • WLZ (Wet langdurige zorg): Indien u een langdurige zorgindicatie heeft en de driewielfiets essentieel is voor uw mobiliteit.

  • UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen): In sommige gevallen kan het UWV een driewielfiets vergoeden als deze nodig is voor uw werk of opleiding.

Neem contact op met uw gemeente (voor WMO), het Centrum Indicatiestelling Zorg (voor WLZ) of het UWV om te onderzoeken of u in aanmerking komt voor vergoeding. De criteria voor vergoeding verschillen per instantie.

Aankoppelfiets

Of een handbike vergoed wordt door een gemeente (via de WMO) of de WLZ hangt volledig af van uw individuele situatie en de beoordeling door de betreffende instantie. 

WMO (Gemeente): Een gemeente kan een handbike vergoeden als deze wordt gezien als noodzakelijk voor uw zelfredzaamheid en participatie aan de samenleving. Dit betekent dat de handbike moet bijdragen aan uw mogelijkheid om deel te nemen aan het maatschappelijk leven en uw zelfstandigheid moet vergroten. De gemeente zal een indicatie stellen op basis van een beoordeling van uw persoonlijke behoeften en mogelijkheden.

WLZ (Wet langdurige zorg): Een handbike kan in aanmerking komen voor vergoeding via de WLZ als deze noodzakelijk is voor uw mobiliteit binnen het kader van uw langdurige zorgbehoefte. Dit vereist een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De handbike moet dan een essentieel onderdeel zijn van uw zorgplan.

Kortom: U moet een aanvraag indienen bij de gemeente (voor WMO) of het CIZ (voor WLZ). Zij zullen uw situatie beoordelen en bepalen of een handbike vergoed kan worden. Het is aan te raden om contact op te nemen met de betreffende instantie voor meer informatie en om de aanvraagprocedure te starten.

Tillift

Tilliften en WMO-vergoeding
Tilliften zijn hulpmiddelen die essentieel zijn voor mensen met een beperking of mobiliteitsproblemen, omdat ze helpen bij het tillen en verplaatsen van personen, zoals van een bed naar een rolstoel. Deze hulpmiddelen dragen bij aan een veilige en comfortabele verplaatsing.

Aanvraagprocedure

  1. Indicatie aanvragen
    Om in aanmerking te komen voor een WMO-vergoeding voor een tillift, dien je een WMO-indicatie aan te vragen bij je gemeente. Dit kan doorgaans online of door contact op te nemen met het WMO-loket van je gemeente.

  2. Gesprek en beoordeling
    Na de aanvraag volgt meestal een gesprek met een WMO-consulent. Deze consulent beoordeelt jouw situatie en bepaalt of je recht hebt op een tillift en welke specifieke hulpmiddelen nodig zijn.

  3. Offerte en goedkeuring
    Indien goedgekeurd, moet je meestal een offerte indienen voor de tillift bij de gemeente. De gemeente kan dan goedkeuring geven voor de aanschaf of huur van het hulpmiddel.

Kosten en eigen bijdrage
De WMO-vergoeding kan de kosten voor de tillift dekken, maar er kan een eigen bijdrage van toepassing zijn. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Het is belangrijk om bij jouw gemeente na te vragen welke kosten precies vergoed worden en wat de hoogte van de eigen bijdrage is.

Levering en onderhoud
Na goedkeuring en aanschaf van de tillift kunnen er afspraken gemaakt worden over regulier onderhoud en vervangingen. Deze kosten kunnen ook onder de WMO-vergoeding vallen, maar specifieke afspraken moeten met de gemeente gemaakt worden.

Duofiets

In sommige gevallen kan een duofiets in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Duofietsen kunnen helpen bij het bevorderen van de mobiliteit van mensen met een beperking of ouderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Indicatie: Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet je een WMO-indicatie aanvragen bij je gemeente. Dit kan ook een beoordeling van je behoefte aan een duofiets inhouden.

  2. Beoordeling: Een WMO-consulent zal je situatie beoordelen om te bepalen of een duofiets een noodzakelijke voorziening is die de gemeente kan vergoeden.

  3. Financiële bijdragen: De WMO kan mogelijk de kosten dekken, maar er kan een eigen bijdrage van toepassing zijn. Dit hangt af van je inkomen en vermogen.

  4. Beperkingen en Specificaties: Niet alle gemeenten vergoeden duofietsen, en de regels kunnen verschillen. Het is daarom belangrijk om bij jouw specifieke gemeente na te vragen welke vergoedingen zij aanbieden en onder welke voorwaarden.

Neem contact op met het WMO-loket van je gemeente voor meer informatie en om het aanvraagproces te starten. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een specialist of zorgprofessional.


Vergoeding vanuit de WMO of WLZ

Voor een aanvraag voor vergoeding vanuit de WMO heeft u geen verwijzing nodig. U kunt direct terecht bij het WMO-loket van uw gemeente. De gemeente bekijkt dan of u in aanmerking komt voor een vergoeding van uw hulpmiddel.

Luijendijk Mobiel is contractleverancier voor de WMO van de Gemeente Zaltbommel en Gemeente Maasdriel. Dit betekend dat u bij uw aanvraag kunt aangeven dat u uw hulpmiddel via ons geleverd wilt krijgen.

Bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) kunt u een aanvraag indienen voor een vergoeding wanneer vanwege een ziekte of aandoening 24 uur per dag zorg of toezicht nodig is. Medische documenten van een arts of behandelaar zijn hierbij verplicht. Ook wordt vaak een eigen bijdrage gevraagd.

Wanneer uw hulpmiddel wordt vergoed vanuit de WMO of WLZ, heeft u de keuze uit twee opties.

Hulp in natura

Uw hulpmiddel en bijbehorend onderhoud wordt voor u geregeld. Het hulpmiddel is vaak gebruikt en u heeft geen invloed op de keuze voor een bepaald merk of de leverancier. Inwoners van de gemeente Zaltbommel en gemeente Maasdriel krijgen via deze weg bijvoorbeeld hun hulpmiddel door ons geleverd.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Als u kiest voor het persoonsgebonden budget, ontvangt u een bedrag om zelf uw (nieuwe) hulpmiddel uit te zoeken. Zo kunt u volledig zelf bepalen van welk merk en waar u uw hulpmiddel koopt. Op deze manier bent u zo flexibel mogelijk in uw keuze en kunt u op zoek naar het hulpmiddel dat het beste bij u past.