VERGOEDINGEN

Vergoeding van uw hulpmiddel

De kosten voor uw hulpmiddel worden in sommige gevallen (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Wet Langdurige Zorg (WLZ) of via het UWV. We zetten de opties per hulpmiddel voor u op een rijtje. Zo ziet u in één oogopslag wat uw mogelijkheden zijn.

Scootmobiel

Een scootmobiel komt helaas niet in aanmerking voor vergoeding vanuit uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Wel zijn er mogelijkheden voor vergoeding van de scootmobiel via de WMO of WLZ. Wanneer u de scootmobiel nodig heeft om naar uw werk of school te gaan, is in sommige gevallen ook vergoeding via het UWV mogelijk.

Rolstoel

Alleen wanneer het gebruik van een rolstoel tijdelijk is, wordt deze maximaal een half jaar vergoed vanuit uw basisverzekering. Er moet dan wel sprake zijn van een medische indicatie: u bent bijvoorbeeld aan het revalideren of herstellen na een operatie, breuk of letsel aan ledematen. Wanneer u de rolstoel voor langere tijd nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een blijvende beperking, komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding vanuit de WMO of WLZ. Heeft u de rolstoel nodig om naar uw werk te komen? Dan kunt u ook een aanvraag indienen bij het UWV.

Rollator

Helaas wordt uw rollator niet vergoed vanuit uw basisverzekering of aanvullende zorgverzekering. Voor een speciale Parkinson rollator of loopwagen komt u, wanneer u een medische indicatie heeft, mogelijk wel in aanmerking voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar. Overleg hiervoor met uw arts of behandelend specialist (bijv. een fysiotherapeut of ergotherapeut). U kunt geen aanspraak maken op een vergoeding voor uw rollator vanuit de WMO of WLZ. Dit geldt voor alle rollators.

Driewielfiets

Een driewielfiets wordt niet vergoed vanuit uw zorgverzekeraar. Een vergoeding vanuit de WMO is onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk. U kunt hiervoor informeren bij het WMO-loket van uw gemeente. Wanneer u de driewielfiets nodig heeft om naar uw werk te gaan, krijgt u mogelijk een vergoeding vanuit het UWV.

Aankoppelfiets

In sommige gevallen kunt u via de WMO een vergoeding krijgen voor de kosten van uw aankoppelfiets. Omdat de (elektrische) aankoppelfiets een vrij nieuw hulpmiddel is, vergoedt nog niet elke gemeente deze aankoppelbare fiets. Ook eventuele elektrische rolstoelaandrijving of het gebruik van een scootmobiel spelen een rol bij de mogelijke vergoeding. Informeer bij het WMO-loket uit uw gemeente naar de mogelijkheden.

Ook voor het lenen of huren van een hulpmiddel kunt u bij ons terecht!

Vergoeding vanuit de WMO of WLZ

Voor een aanvraag voor vergoeding vanuit de WMO heeft u geen verwijzing nodig. U kunt direct terecht bij het WMO-loket van uw gemeente. De gemeente bekijkt dan of u in aanmerking komt voor een vergoeding van uw hulpmiddel.

Bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) kunt u een aanvraag indienen voor een vergoeding wanneer vanwege een ziekte of aandoening 24 uur per dag zorg of toezicht nodig is. Medische documenten van een arts of behandelaar zijn hierbij verplicht. Ook wordt vaak een eigen bijdrage gevraagd.

 

Wanneer uw hulpmiddel wordt vergoed vanuit de WMO of WLZ, heeft u de keuze uit twee opties.

Hulp in natura

Uw hulpmiddel en bijbehorend onderhoud wordt voor u geregeld. Het hulpmiddel is vaak gebruikt en u heeft geen invloed op de keuze voor een bepaald merk of de leverancier. Inwoners van de gemeente Zaltbommel krijgen via deze weg bijvoorbeeld hun scootmobiel door ons geleverd.

Persoonsgebonden budget (pgb

Als u kiest voor het persoonsgebonden budget, ontvangt u een bedrag om zelf uw (nieuwe) hulpmiddel uit te zoeken. Zo kunt u volledig zelf bepalen van welk merk en waar u uw hulpmiddel koopt. Op deze manier bent u zo flexibel mogelijk in uw keuze en kunt u op zoek naar het hulpmiddel dat het beste bij u past.

Vragen over (de vergoeding van) uw hulpmiddel?